Grandiosa Sällskapets arrangemang

Här är Grandiosa sällskapets alla kommande och många av de tidigare föredragen, GrandSångerna etc.

Aktuella arrangemang

Nothing Found

Sorry, no posts matched your criteria

Tidigare arrangemang

Årsmöte 14 januari

14 januari blir det årsmöte i Stora salen kl 18.00. Våra Grandiosa medlemmar fattar beslut om styrelse, revisorer och valberedning, och finner – förmodligen/eventuellt/inte alls – att styrelsen kan beviljas ansvarsfrihet för det gångna året.

Många undrar vem som ska bli Årets Lundensare. Vem kommer i åtnjutande av den ära och heder som följer med utmärkelsen? Vem kan ingå i samma grupp som Mischa Billing, Johan Wester, Jason Diakité och några till? Under kvällen serveras en delikatesstallrik och Vin utbjuds i flödande mängd.

Välkommen att köpa biljett till festmiddagen i Stora Salen efter Grandiosa Sällskapets årsmöte söndagen den 14/1. Middagen startar direkt efter avslutat möte och kommer i år att serveras vid ditt bord istället för från buffé. Pris 545 kr inklusive delikatesstallrik, desserttallrik, vin och kaffe. Biljett köpes i din mobiltelefon från och med den 2 januari 2024 via appen WEIQ, sök efter ”Grand Hotel i Lund” och välj fliken som heter ”Evenemang och Gambrinus”. Det är möjligt att betala i appen med SWISH eller kort. OBS: Biljetterna kan endast köpas på detta sätt.

GrandSång 3 mars

Den 3 mars är det Grandsång och temat är Sol och vår. Med vår eminenta orkester under ledning av Sasse – som till vardags heter Lars-Åke von Vultée – kan vi räkna med hög stämning i Stora Salen. Orkestern är taggad och på topp, något som också gäller för våra försångare Katarina Bexelius och Henrik Nilsson! Sångerna som vi kommer att sjunga är framåtblickande, ljust stämda och fulla av värme: ”Vintern ra…”, ”All my loving”, ”Här är gudagott att vara”, ”Din vår är min vår” och många fler. Våra försångare som är fulla av entusiasm utbrister gemensamt: ”Inget stoppar oss nu!”

Biljetter med numrerade platser kan köpas i receptionen på Grand från och med den 2 februari kl. 9.00. Passa på! Köp i tid! Intresset är ovanligt stort!

Kostcirkel 5 maj: Mischa Billing

Den 5 maj får vi besök av Mischa Billing. I dag är hon mest känd för sin medverkan i TV4-
programmet Sveriges mästerkock, men som alla välinformerade medlemmar vet inledde hon
sin bana på restaurang Petri Pumpa här i Lund. Tillsammans med restaurangens krögare
Thomas Drejing utsågs Mischa till Årets Lundensare 2016.
Hon har sedan dess varit vinrecensent i många betydelsefulla tidskrifter och tidningar och är
knuten till Måltidsakademin Grythyttan som sorterar under universitetet i Örebro. Mischa
har skrivit flera böcker. Här kan nämnas Rosens doft, med publikationer av Rie Hägerdal,
välbekant Lundakonstnär.

Piratensalen kl. 17.

Kostcirkel 17 mars: Kom och ät! Familjen vid matbordet förr och nu.

Kostcirkel med Jonas Frykman och Orvar Löfgren:

Etnologerna Jonas Frykman och Orvar Löfgren arbetar med en serie böcker om hur familj och vardag förändrats under 1900-talet, senast med boken “Kärlek och kärnfamilj i folkhemmet”. från 2022. Hur speglar ändrade matvanor och samvaron runt bordet våra sätt att leva och tänka vardag? Rikt bildmaterial utlovas, dock inga smakprov. Piratensalen, Grand Hotel kl. 17.

Kostcirkel 18 februari: Håkan Nilsson, Remmarlöv gårdsbryggeri

Remmarlöv är ett litet familjeägt hantverksbryggeri på slätten i
hjärtat av Skåne, 5km sydväst om Eslöv.

Håkan Nilsson, sonen i 5:e generationen, tog initiativet och startade, tillsammans med sin fru Michéle, bryggeriet hösten 2014. Sedan dess har det växt en hel del. Håkan och Michéle
har en stor passion för det dom gör men känner också ett stort ansvar för naturen som finns omkring, därför har de valt att arbeta så hållbart som det är möjligt utan att tumma på kvalité.
Håkan berättar om att dom hämtar vattnet till sitt bryggeri från sin egen brunn, om deras slutna avloppssystem där avloppsvattnet sprids på fälten runt gården, vind- och solkraften som driver bryggeriet framåt, att draven (en är en biprodukt vid ölframställning) blir foder till nötkreaturen på granngårdarna.

Vi välkomnar Håkan Nilsson till Grandios Kostcirkel söndagen den 18 februari kl 17, i Piratensalen på Grand Hotel. Endast för medlemmar i Grandiosa sällskapet.

Kostcirkel med Martin Lind, 19/11

19 november.

GASTRONOMISKA AKADEMIEN I VÅRT LAND – EN AV VÄRLDENS ÄLDSTA

Hur gick det till när Gastronomiska Akademien i Sverige bildades? Vad innebär det att Stockholm utsetts till Europas gastronomiska huvudstad för år 2023? Martin Lind, tidigare biskop i Linköping, är idag direktör för Gastronomiska Akademien och ledamot sedan 1997 på tallrik 5. Han kommer att föreläsa om Gastronomiska  Akademien i Sverige och sitt eget engagemang för svensk måltidskultur.

Söndag 19 november kl. 17, Piratensalen.

Utflykt till Ellinge slott

10 september. Utflykt till Ellinge Slott med guidad visning av Slottet samt Purity Distillery.

När vi gästades av Master Blender Matihas Tonnesson häromåret blev vi inbjudna att besöka Destilleriet och Ellinge Slott. Det har vi tagit fasta på, och ersätter terminens första Kostcirkel i Piratensalen med en utflykt i det vackra septembervädret.

Vi samlas utanför Domkyrkan 12.15 (avgång 12.30) för att åka med Thell´s buss till Ellinge.

Där guidas vi i det vackra slottet och i destilleriet. Därefter samlas vi i Korsvirkesstallets lounge för provsmakning av Purity vodka 34 och avslutar med en måltid bestående av en delikatesstallrik och ett glas vin. Kaffe & kaka serveras innan hemfärd 16.15.

Biljett köps via Weiq-appen och priset är 600:- inklusive bussresan. Under Grand Hotel i Lund/Evenemang hittar du biljetten.

Om du vill anmäla ev allergi eller har andra frågor, kontakta Lena Sjölin på lena@kulturinformation.se

Grandios Cirkel med Amelia Adamo

Vi har glädjen att gästas av en av landets mest namnkunniga journalist, skribent och redaktör. Med sin italienska bakgrund har Amelia Adamo ett speciellt gott öga till den goda maten, men i sitt föredrag talar hon om ”De nya äldre”, sig själv, och om omgivningens syn på denna levnadsglada grupp.

Dessutom talar hon gärna om tarmfickor, tandfickor och pensionärernas relativt fyllda kappfickor. Pensionärerna är ju en generation som fått det bättre, menar hon. I Amelias ”snack” ryms också sextioårsskilsmässorna, ny kärlek och ensamhet.

Söndag 15 oktober kl. 17, Piratensalen.

Kostcirkel 23 april

Att odla sin mat – föredrag av Hannu Sarenström

Hannu Sarenström är en mångsidig inspiratör inom mat och trädgård med ett flertal kokböcker på sin hylla. Han blev kanske mest känd när han framträdde i trädgårdsprogrammet ”Gröna Rum” med sina personliga betraktelser bakom filmkameran.

För några år sedan flyttade Hannu från Kinnekulle till Langeland i Danmark där han odlar sin egen mat i den stora köksträdgården. Nu får vi möta Hannu och hans trädgård en kostcirkel där han både inspirerar till och berättar om hur man odlar sin egen mat.

Söndag 23 april kl 17, Piratensalen.

Kostcirkel 19 februari kl 17.

Den 19 februari kl 17 är kostcirkelns tema Rätter med berättelse. Myt och sanning om hur kända maträtter kommit till. Litteraturprofessorn och ordförande i Grandiosa Sällskapet Johan Stenström kåserar om historien bakom Tournedos Rossini, Pasta alla carbonara, pommes frites med mera.
Piratensalen på Grand Hotel.

Kostcirkel 15 Januari kl. 17

Saffran – världens dyrbaraste krydda

– och för många också den godaste. I sin senaste bok Sagan om saffran har författaren och trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson gått på djupet i saffranskrokusens historia.  Den muntrar sinnet, sa Linné och länge trodde man att saffran botade pesten. Kleopatra badade i saffran och för den som sålde falsk saffran väntade hårda straff. I dag odlades den mesta saffranen vi använder i Iran men nya odlare är på gång. Inte minst i Skåne. Österlen och Saffranstorp (!) är på väg att sätta Sverige på kartan som ett saffransodlande land. Men det krävs mycket tålamod och uthållighet för att lyckas. Om detta och en del goda tips om hur man kan både odla saffran själv och naturligtvis hur man använder den bäst berättar Gunnel Carlson.

Årsmöte 1 februari 18.30

Den 1 februari hålls årsmöte för Grandiosa Sällskapet. Vi träffas kl 18.30 i Stora Salen. Delikatesstallrik och flödande strömmar av vin kommer att serveras. Årets Lundensare kommer att koras denna kväll.

Biljetterna släpps den 9 januari

Priset är 395 kr ink delikatesstallrik, vin, dessert och kaffe.

Biljetter köper man  via appen WEIQ. Den nås via https://weiq.tech/ladda-ner-weiq/.

I appen söker man upp Grand Hotel i Lund. Klicka på fliken som heter Grand Hotel i Lund – evenemang och Gambrinus. Där hittar ni årsmötet (från den 9 januari).
Handlingar rörande årsmötet hittar nu här:

GrandSång 5 mars

Den 5 mars kl 17 är det tid för Grandsång. Orkester och försångare kommer att bjuda på ett kärkommet program: Evert och Sven-Bertil Taube – hundra år av svensk viskonst. För ett drygt sekel sedan debuterade Evert Taube och blev snart en av våra mest populära skivartister. Hans sista visa, Änglamark, lanserades 1971 i en insjungning av Sven-Bertil Taube som redan hade etablerat sig som en av de mest uppskattade uttolkarna av  den svenska visan, Bellman, Ferlin, skillingtryck och inte minst Evert Taube. Det lär bli en minnesvärd kväll med idel visklassiker. Biljetterna kommer att släppas måndagen den 6 februari kl 9.00.

I anslutning till biljettsläppet kommer försäljning att ske av  Evert Taube. Sångboken, utgiven av Anders Palm och Johan Stenström. Priset är ringa 100 kronor och behållningen kommer oavkortad att tillfalla Grandiosa sällskapet. Betalning sker med Swish. Antalet exemplar är begränsat.

Kostcirkel 19 mars kl. 17

Den 19 mars kl 17 får vi möta Maria Ljungstrand, grundare av Yoga Bar. Maria startade YogaBar på Paradisgatan i Lund 2018. Tanken var att skapa mat som läker, är näringsrik, varierad och samtidigt gudomligt god. Idag har Maria helt specialiserat sig på det Veganska/Raw Food köket. Alla hennes rätter är egenkomponerade och genomtänkta så att kroppen till fullo ska få i sig allt den behöver för att prestera och hålla sig mätt länge. De är fullspäckade med protein, fiber, fullkorn, antioxidanter, mörka bladgrönsaker samt näringsämnen med antiinflammatoriska egenskaper. Maria använder även naturligt glutenfria kolhydrater. Allt för att kroppen ska må bra och smaklökarna, ja dom ska jubla! Välkommen till en kostcirkel som inte bara kommer vidga dina vyer, men också får dig att må så mycket bättre!

Grandios Ballroom-Jazz med Salongsorkestern 23 oktober

 23 oktober 17.00-19.30
Grandiosa Sällskapet och Salongsorkestern bjuder in till en festlig afton med genuin ballrom-jazz från 1925-1945.
Det välkända storbandet från Lund med stråkar och vokaltrio, bildades i mitten av 70-talet och har spelat på Grand vid många tillfällen. Baler, thedanser, bröllop, promotionsmiddagar, privata fester och som gästorkester vid en Grandsång 2004. Och nu är det återigen dags att avnjuta Salongsorkestern i en konsert med en välkomponerad tallrik och vin. Välkommen till en njutbar afton!
Konserten kommer att filmas med syfte att lägga korta filmklipp på Youtube och orkesterns hemsida.
Biljett med Grands delikatesstallrik och ett glas vin och kaffe med kaka kostar 495:- och köpes via appen Weiq fr o m 26/9.
Konserten kommer att fotograferas och filmas av Salongsorkestern med syfte att använda foton och filmklipp i Salongsorkesterns marknadsföring t ex genom att lägga upp foton och/eller korta filmklipp på olika media såsom Youtube och orkesterns hemsida. Genom att delta i konserten godkänner ni att material där ni kan förekomma används i angivet syfte.

Kostcirkel 20 november

Bordets fröjder på Tjolöholm

Elisabeth Svalin Gunnarsson gläntar på dörren till ett sagolikt och unikt slott. Insmuget mellan klippor och hav tronar det som en främmande fågel i sin Tudorstil och tunga granit i Fjärås i Halland. Ljuset dansar i de stora fönstren och innanför ligger rummen med sin överdådiga men hemtrevliga Arts & Crafts-inredning där brasorna sprakar i spiselvrån. Byggherren Blanche Dickson byggde slottet med styrka och iver utifrån sina ideal om bekvämlighet och skönhet. Och arkitekten Lars Israel Wahlman skapade tillsammans med Blanche Dickson ett allkonstverk där minsta detalj är en källa till glädje. Elisabeth föreläser utifrån sin bok ”Tjolöholm – en sagolik historia”.

Piratensalen kl. 17.

Kostcirkel 16 oktober

Finns det skandinaviska alternativ till soja? – om hur grödor kan användas på nya sätt.
Karolina Östbring, forskare vid Institutionen för livsmedelsteknik vid Lunds Tekniska Högskola

Forskningen visar att våra nordiska grödor kan utgöra fullvärdiga alternativ till sådana som odlas i varmare klimat. Soja är den riktigt proteinrika växten. Stora mängder odlas i Sydamerika med problematiska följder för miljön: avskogning, påverkan av biologisk mångfald och vattenförsörjning. Raps från skånska åkrar kan i framtiden befria oss från resursslukande import av proteinstinna grödor från fjärran land.

Piratensalen kl. 17.

GrandSång 2 oktober

Höstens tema är Evergreens.

Hundägare, golfspelare och körsångare har en längre medellivslängd än andra. Det handlar förmodligen om tillgång till frisk luft och vänskap. Man brukar säga att “Sången ädla känslor föder. Hjärtats nyckel heter sång” (svensk text av Johan Jolin) eller att “Böse Menschen haben keine Lieder” (Joh. Gottfried Seume) eller “Life is one grand, sweet song, so start the music” (Ronald Reagan) eller “A song is anything that can walk by itself” (Bob Dylan). Njut av att sjunga de gamla fina sångerna från förr. GrandSångsorkestern leds som vanligt av kapellmästaren Stig Persson medan Katarina Bexelius och Johan Stenfeldt är våra frejdade försångare. Litteraturhistorikerna Anders Palm och Johan Stenström kommer att ge er nya perspektiv på sång och sånger.

Stora salen, Grand kl 17.

Biljetter börjar vi sälja redan den 5 september kl 9.00. Liksom förra gången använder vi ett system med nummerlappar. Man väljer sina platser på en karta över Stora salen, betalar och får därefter biljetter med de valda platserna utmärkta.

Kostcirkel 11 september

Framtidens gröna proteiner på en åker nära dig

Cecilia Hammenhag, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp

Vi står inför ett proteinskifte då vi av klimatmässiga skäl behöver minska vårt intag av animaliska proteiner till förmån för växtbaserade gröna proteiner. I Sverige önskar vi dessutom minska vårt importberoende av soja samt i kölvattnet av de senaste årens kriser öka vår självförsörjningsgrad av livsmedel. Stora förhoppningar ställs just nu på vår gamla trotjänare Ärtan att tillsammans med åkerbönan och lupin möta framtidens inhemska proteinbehov. Forskning som syftar till att förbättra ärtans möjligheter som framtidens gröna protein sker just nu på Sveriges Lantbruksuniversitet i samverkan med industrin.

Kostcirkel 20 mars

DEN SVENSKA GASTRONOMINS BÅDA GULDÅLDRAR

Karsten Thurfjell arbetar sedan 1987 som kulturjournalist på Sveriges Radio, där han som vinprovare i P1:s program Meny kanaliserat sitt intresse för mat och dryck. Som ledamot i Måltidsakademien ingår han i den jury som sedan 2001 kartlägger och bedömer all svensk måltidslitteratur. Dessutom är han Gastronomiska Akade­miens ständige sekreterare och redaktör för Gastronomisk kalender.

GrandSång 24 april

Grand i Lund är den enda restaurang, det enda hotell i Sverige som har en egen supporterklubb: Grandiosa Sällskapet. Supportrarnas stöd och entusiasm yttrar sig emellertid inte likt fotbollens dito i huliganism och upplopp. Nej, vår begeistring begränsar sig till att vi två gånger om året får sjunga för full hals!

I vår träffas vi för att med fyllda lungor uttrycka vår glädje över Grand och i det faktum att det är karnevalsår! Repertoaren utgörs av sånger och kupletter från kända spex och karnevaler.

Biljetterna släpps måndagen den 21 mars kl 9.00 i Grands reception.

Priset är 475 kronor. Ökade energi-, personal- och råvarukostnader jämte två år av pandemi har påverkat priset.

Kostcirkel 20 februari

Vad har folkrätten korv med bröd att göra med vårt statsskick?

Diversearbetaren, debattören och före detta tv-chefen Jan Scherman vet. När han tog sig för att resa från Kiruna i norr till Löderup i söder och besöka korvhantverkare, korvkrogar, korvkiosker och rejäla korvfabriker passade han också på att se sig omkring i vårt land. I färskt minne hade han sin uppmärksammade tv-serie ”Länge Leve demokratin”, som också var en slags resa, men i det fallet i spåren på hårt stressade och hårt kritiserade riksdagsledamöter.

I korvhandlarnas spår blev det en bok med titeln ”Den svenska korvresan”, och alltså med många sidoblickar ut i samhället.

Jan gästar oss med ett föredrag om korvhistoria, korvfakta, korv­recept, korvtips samt en del korvskrönor. Men också några tankar om det pressade läget för vår hundraåriga demokrati. Allt beledsagat med egna foton på människor och miljöer vi sällan ser i medierna.

Årsmöte 27 mars

27 mars kl 17.00 är det dags för

GRANDIOSA SÄLLSKAPETS ÅRSMÖTE

Pris 295 kr per person.

Medverkan i årsmötet inkluderar som vanligt en grandiost god tallrik plus några glas vin.

Som kulmen på kvällen presenteras “Årets lundensare”.

Endast för medlemmar – medtag medlemskort! Nytt årsmärke får du i entrén.

Biljetterna släpps måndagen den 21 februari kl 9.00 och säljs i Grands reception.

Dagordning

Verksamhetsberättelse 2021

Balansrapport

Kostcirkel 16 januari

Nobelmiddagens historia

Den första utdelningen av Nobelpriset hölls 1901. Vid den efterföljande middagen deltog 113 personer. Sedan dess har priset vuxit i anseende, festligheterna har tilltagit och Nobel­middagen omfattar numera cirka 1300 deltagare. Numera genomförs middagarna med närmast militär precision.

Planeringen börjar i princip så snart den senaste middagen har givits. Rätter och ingredienser ska gärna berätta något utöver sin funktion av att vara blott delar av en högtidsmåltid – om det nordiska köket, om miljön och klimathotet.

Mathistorikern Ulrica Söderlind, verksam som universitetslektor vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet, kommer att föreläsa. Bland mycket annat har hon skrivit en bok om Nobelmiddagens historia.

Kostcirkel, 12 september 2021

Kostcirkel med Mathias Tönnesson, Purity Distillery från Eslöv.

Världens bästa gin och vodka görs i Eslövs kommun!

Mattias Tönnesson från Purity Distillery i Ellinge föreläser om hur det gick till när företagets Vodka 51 utnämndes till The best Vodka in the world och när Navy Strength Organic Gin utsågs till The World’s best tasting Gin.

Piratensalen kl. 17.

Kostcirkel 17 oktober

Fabergés kejserliga juveler
Antik- och juvelexperten Jan Mikael Erkinantti berättar bland annat om de mytomspunna ryska kejserliga påskäggen och deras historia från 1880-talet fram till våra dagar. 17.00, Piratensalen.

Kostcirkel, 14 november

 Inget är hetare än Chili från Skåne

I Landskrona är det toppen! I alla fall om man odlar chili och framställer olika såser baserade på den populära frukten. Sakura Kristina Holmqvist besöker oss och berättar om framgången med familjeföretaget Skånsk Chili. Piratensalen kl. 17.

GrandSång 3 oktober 2021 [Inställt]

GrandSång i Stora Salen från kl 17.00. Tema SchlagerToppar. 

Katarina Bexelius, känd sedan länge, och debuterande försångaren Johan Stenfeldt leder allsången till ackompanjemang av Stig Perssons orkester.

OBS. Biljetterna släpps måndagen den 6 september kl 07.00

[Inställt] Kostcirkel 10 december (OBS: torsdag) kl. 17-18

[Tyvärr tvingas vi ställa in denna kostcirkel pga Corona]

Nobelmiddagens historia

Den första utdelningen av Nobelpriset hölls 1901. Vid den efterföljande middagen deltog 113 personer. Sedan dess har priset vuxit i anseende, festligheterna har tilltagit och Nobelmiddagen omfattar numera cirka 1300 deltagare. Idag genomförs middagarna med närmast militär precision. Planeringen börjar i princip så snart den senaste middagen har givits. Rätter och ingredienser ska gärna berätta något utöver sin funktion av att vara blott delar av en högtidsmåltid – om det nordiska köket, om miljön och klimathotet.

Mathistorikern Ulrica Söderlind, verksam som universitetslektor vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet kommer att föreläsa. Bland mycket annat har hon skrivit en bok om Nobelmiddagens historia. Detta möte med Kostcirkeln sker självaste Nobeldagen den 10 december.

Kostcirkel 18 oktober 2020 kl. 17-18

Gåstraditioner

i Sverige, Skåne och Lund

Bland matfåglarna anses gåsen vara den som har den äldsta historien som tamfågel, domesticerad sedan 4000 år. I större delen av Sverige var den allmänt förekommande på gårdarna från medeltiden och fram till 1700-talets slut. Den skånska sedvänjan att tillaga och äta gås etablerades tidigt. Sedan Lund fått sitt universitet på 1660-talet och sedan de regionalt rekryterade studenterna började sätta sin prägel på staden, etablerades också den skånska traditionen att äta gås till Mårten bland studenterna.

Om detta och mycket annat föreläser Fredrik Tersmeden, arkivarie vid Lunds universitet och expert på studenttraditioner och universitetshistoria.

Årsmöte 27 januari 2020

Årsmöte 27 januari

Årsmöte för Grandiosa Sällskapets verksamhetsår 2019 sker måndagen den 27 januari kl 19.00 i Stora salen, Grand Hotel. Efter årsmötesförhandlingarna vidtar måltid med vin och kaffe. Som kulmen på kvällen presenteras “Årets lundensare”. Endast för medlemmar – medtag medlemskort! Nytt årsmärke får du i entrén. Pris för måltiden: 250:-. Biljetter släpps måndag 13 januari, Grand Hotels reception.

Kostcirkel 19 januari 2020 kl. 17-18

Mat och måltider hos Karin och Carl Larsson

Kan man längta efter sillbullar i det ljuvliga Grez sur Loing? Skickade man verkligen bredda smörgåsar med tåg? Och semlor till England? Var de helt självförsörjande i Hyttnäs?
Tack vare den stora mängden brev mellan familjemedlemmarna som finns bevarade får vi veta en hel del om mat och dryck i både vardag och fest. Såväl hemmavid som på resor och utlandsvistelser.

Elisabeth Svalin Gunnarsson är författare och fotograf och bland annat har skrivit tre böcker om Karin och Carl Larsson och deras värld i Sundborn. I årets första Kostcirkel bjuder hon på en spännande matresa från olika tider och många platser i Carl och Karins liv – på deras kulinariska höjdpunkter och fester men också vardagsmaten och det slitsamma jordbrukandet i Sundborn.
Foto: Gunnel Carlson.

Kostcirkel 23 februari 2020

Bosse Bergenståhl, bryggare och en av grundarna av det lokala märket Lundabryggeriet, berättar om företagets historia och om hur man framställer öl. Idag gör man tio olika sorters öl, några av dem med namn som anknyter till lundensisk litteratur, Fakiren och Röde Orm. Medan märket Hög Standard relaterar till både alkoholhalt och till Peps Perssons klassiker från 1975.

GrandSång 8 mars2020

Kostcirkel 15 november 2020 kl. 17-18 [Inställt]

Vi har tvingats ställa in kostcirkeln med Jan Mikael Erkinantti. Anledningen är den snabbt ökade smittspridningen och de därav skärpta restriktionerna i Skåne.

Fabergés kejserliga juveler.

Fram till 1917 försåg juvelerarfirman Fabergé sina kunder i hela världen med de elegantaste föremål inte enbart till ögats fröjd men även för ”vardagsbruk”, till exempel bordsdekorationer och kåsor. Antik- och juvelexperten Jan Mikael Erkinantti berättar bl a om de mytomspunna ryska kejserliga påskäggen och deras historia från 1880-talet fram till våra dagar. Dessa vackra konstföremål med sina originella tekniska lösningar och formgivning vittnar om en tidsepok som på ett dramatiskt sätt försvann med revolutionen 1917.

Kostcirkel 4 oktober 2020 kl. 17-18

Ahlgrens Konfektyr i Lund och Malmö ägs av Patrik Langer och Paula Richardsson. Med ca 30 års erfarenhet har Ahlgrens utvecklats till en av de mest välrenommerade konfektyrbutiker i Sverige. Unika samarbeten  med världens främsta chocolaterier ligger till grund för denna utveckling.

I fjol öppnade paret egen tillverkning här i Lund. Smakprov därifrån utlovas!

Grandsång 27 oktober

Stora Salen, Grand Hotel

Sinnen & Sinnlighet

Ända sedan antiken har man diktat om synen, hörseln, känseln, doften och smaken – de fem sinnena. Vid höstens GrandSång den 27 oktober följer vi upp traditionerna från äldsta tid och ägnar kvällen åt visor som handlar om sinnen och sinnlighet. Det bjuds sköna sommarminnen med ”maskros och tjärdoft” och ”doften av syren och jasmin”. Och visst mycket kärlek med ”kutter och smek under lummiga grenar”, ”trots all kärleks brist med trasighet och fransar”. Vi lyssnar till ”vinden vid vindens ängar”, ”tar av oss skorna” och får nog ”vila vid denna källa”. Sinnes­lust och sinneslugn i Stora Salen, fullsatt för GrandSång. Biljett­släppet sker måndagen den 23 september kl 07.00.

Kostcirkel 17 november 2019

Piratensalen 17-18

Den skånska dryckesboomen!

– öl, vin, destillat och alkoholfritt

Carina Olofsson Gavelin

Carina driver företaget Gavelinwine och har arbetat med vin och andra drycker sedan 1997.  Hon är diplomerad  sommelier och har erfarenhet från restaurangbranschen. Certifierad masterutbildare i vin för området Languedoc-Roussillon genom Sud de France.

Förra året startade hon Skånska Vinresor, där man besöker lokala vinodlare och 2019 Skånska Dryckesresor som kan innehålla vin, öl, destillat, cider och andra drycker.

Kostcirkel 15 september 2019

Piratensalen 17-18.

Folke Schimanski

Matens värde under krig och kris

Måste du dricka kaffe av ogräs? Tvingas du avstå från både kött och fisk? Kokar du rovor om potatis inte finns? Gräver du odlingslotter i alléer? Så har folk gjort under krig – även i Sverige. Under krig och kris ökar matens värde dramatiskt. Då ställdes den dagsaktuella frågan om matsvinn på sin spets. Att rädda maten blir detsamma som att rädda människoliv. Man försökte ta tillvara allt och särskilda krigskokböcker lanserades.

Vi kan lära en hel del av äldre generationers krigserfarenheter även i dag, när vi jobbar för minskat matsvinn eller om vi drabbas av en stor elkris. Av det har han gjort en bok kallad Mat – en krigisk historia som spänner sig över två världskrig och flera länder. Boken har också väckt intresse hos folk som jobbar för hållbara lösningar idag.

Folke Schimanski är journalist och historiker. Han medarbetar i Populär historia och har utgivit en rad böcker, närmast före Mat – en krigisk historia kom  De bortglömda, om Andra världskriget i Afrika, Asien, Oceanien och Latinamerika.

GrandSång 10 mars, kl. 17.

Nästa GrandSång har temat “ljuva 40-tal”. Numrerade platser som vanligt. Gourmettallrik och vin ad libitum som vanligt. Endast för medlemmar. Biljettsläpp den 11 februari kl 07.00. Biljettpris 395:-

Kostcirkel 17 mars, kl. 17.

Anna Blücher: Matens mikrober – goda, onda eller fula?

Piratensalen, kl. 17-18.

Anna Blücher är Lundensare i förskingringen, livsmedels-mikrobiolog och lektor vid Linnéuniversitet i Kalmar. Anna fick nyligen mottaga Smålands & Ölands Gastronomiska Akademis Stora pris 1918 med motiveringen ”För att vara en inspirerande kunskapsresurs för studenter vid Linnéuniversitet samt för företag, media och institutioner. Hon har förmågan att koppla ihop akademisk vetenskap med praktisk verklighet.”
Inför föredraget skriver Anna: Länge har man tänkt på mikroorganismer som huvudsakligen otrevliga typer som vi måste skydda oss emot. Men kunskapen om den stora positiva betydelsen de har på vår hälsa växer. Här presenteras både de som är bra och de som kan ställa till bekymmer för oss. Här är svaren på frågorna med vetenskapen som grund.
De onda – de som kan göra oss sjuka. Finns det mat vi ska undvika? Hur ska vi hantera maten för att slippa bli sjuka? Törs man verkligen äta mat som passerat ”bäst före”-datum?

De fula – Vad har livsmedelsföretagen gjort för att få köttbullar att hålla sig i en månad och baka bröd som inte möglar på flera  veckor? Är det otrevliga tillsatser?

De goda – Fermenterade livsmedel, probiotika och prebiotika – vad är det egentligen och hur
påverkar det vår tarmflora? Ska vi köpa dyra kosttillskott med probiotika eller räcker det med att vi äter vår A-fil och vårt surdegsbröd? Det talas allt mer om prebiotika – hur kan det fungera?

Kostcirkel 7 april, kl. 17.

Lotte Möller om Bin och människor : Om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker.

Piratensalen kl. 17-18.

Lotte Möller, engagerad Lundabo, författare och kulturskribent. Efter trädgårdsböckerna ”Citron”och ”Smultron” och den angelägna boken ”Hej då! Begravningsboken” skildrar Lotte i sin senaste bok biodlingens historia, ”Bin och människor: om bin och biskötare i
religion, revolution och evolution samt några andra bisaker.” Boken har krävt många resor, många timmar i forskningsbibliotek och ett stort antal samtal med biodlare. En ny värld öppnar sig för läsaren! Vi ser fram mot ett underhållande och intresant föredrag!

Vårutflykt 29 Maj

Onsdagen den 29 maj går Vårutflykten till Torups slott, en av Nordens bäst bevarade renässansborgar. Kl. 13 far vi med Thells bussar (hållplats Domkyrkan) och väl framme i Torup delas vi upp i olika grupper för guidning av slottet och statarmuseet. Kl. 17 far vi tillbaka till Lund där Grands kockar bjuder på grillade delikatesser ute på Bantorget.

Bussen tar 57 resenärer. Ett antal middagsplatser finns för de som hoppar över utflykten och istället ansluter på Grand kl. 18. Kostnad för medlemmar som bara väljer måltiden (grillat och 2 glas vin) = 450 kronor

Kostnad för Torupresenärer = 720 kronor. Den inkluderar bussresor, entréer, visningar i slott och statarmuseum samt måltiden.

Biljetter säljs i Grands reception från den 29 april.

Kostcirkel 20 oktober

Piratensalen kl. 17

Mat och måltidsvanor för 20 år sedan

Grandiosa Sällskapet firar 20-årsjubiléum 2019

Det uppmärksammar vi genom ett föredrag på Kostcirkeln 20/10, då måltidsforskaren Richard Tellström gästar oss med ett föredrag om ”mat och måltidsvanor för 20 år sedan.”

Richard Tellström är docent i måltidskunskap. Han arbetar idag som föreläsare om mattrender, matkultur och människors matideal, samt som redaktör och researcher för historiska TV-serier (som Historieätarna och Landet Brunsås). Han är också lärare i etnologi vid Stockholms universitet och expert i Sveriges Lantbruksuniversitets framtidsmatsprojekt Future Food. Förra året prisades boken “Från krog till krog; Svenskt uteätande under 700 år”

Kostcirkel 17 februari 2019, kl. 17.

Charlotte Erlanson-Albertsson & Johan Stenström samtalar om matens natur och måltidens kultur.

Kostcirkel 20 januari 2019. Kl. 17.

Håkan Jönsson är docent i etnologi vid Lunds universitet. Hans forskningsinriktning handlar om kulturanalys med tonvikt på konsumtion, mat och måltid samt kulinarisk turism. Han har emellertid ett förflutet som kock på Grand Hotel innan han påbörjade akademiska studier. I Grandiosa sällskapet kommer han att tala om sin senaste bok, Från krog till krog. Svenskt uträtande under 700 år, som han skrivit tillsammans med kollegan Richard Tellström.

Pirstaensalen, 20 januari kl. 17-18.

Årsmöte 28/1 2019

Årsmöte för Grandiosa Sällskapets verksamhetsår 2018 sker måndagen den 28 januari kl. 19.00, Stora salen, Grand Hotel. “Årets Lundensare” tillkännages, föredrag och därefter mingel och buffé. Två stycken mingeltallrikar, vin och kaffe. Pris endast 250:-. OBS: Endast för medlemmar – medtag medlemskort. Nytt årsmärke får du i entrén.

Kostcirkel 18/11 2018, kl. 17–18: Klok på mat

Arne Berge, skribent med mångårig erfarenhet av att göra forskning begriplig och Susanna Bill, ingenjör, matinspiratör och receptmakare är författarna bakom kok-och kunskapsboken Klok på Mat. Boken bygger på tio års forskning och kliniska studier om mat med sjukdomsförebyggande effekter vid Lunds universitets Antidiabetic Food Centre. Forskningsresultaten presenteras som recept byggda på fem enkla koncept och ger läsaren en hållbar strategi för att ta hem forskningen till det egna köket och därmed uppnå ett friskare liv och en bättre fungerande hjärna.

Söndagen den 18 november

KOSTCIRKEL

Piratensalen. kl 17.00 –18.00

Kostcirkel 21/10 2018: Från gastronomiskt U-land till världstopp

Det svenska måltidsundret:

FRÅN GASTRONOMISKT U-LAND TILL VÄRLDSTOPP

Carl Jan Granqvist – krögare, vinkännare, TV-profil och adjungerad professor i matkonst vid Norsk hotellhøgskole i Stavanger brinner för svenskt måltidskultur.

Han talar gärna om hur svensk mat och gastronomi har utvecklas de senaste decennierna  och som gjort Sverige till ett av världens absolut främsta måltidsländer. Men för inte så länge sedan kunde vårt land beskrivas som gastronomiskt underutvecklat. När vår franske importkung Karl XIV Johan anlände i början av 1800-talet mötte han ett bondfolk som åt ett obeskrivligt hopkok ur kökets enda gryta. Hundra år senare hade vi fått järnspisar, hotell och restauranger, men efter ett skakigt halvsekel av restriktioner, ransoneringar och två världskrig låg matkulturen åter i träda. Under 1960-talets högkonjunktur började intresset sakta växa, och måltiden utvecklades från ett intagande av födoämnen till en allt mer spännande upplevelse. Idag anländer läckergommar från världens alla hörn för att uppleva vårt kök. Hur kunde det gå så fort?

Söndagen den 21 oktober

KOSTCIRKEL

Piratensalen. kl 17.00 –18.00

GrandSång 7/10 2018

Den 10 september släpps biljetterna till den 39:e upplagan av GrandSång!

Denna gång kör vi under temat “Blommor och bin” vilket ju antyder botanik och zoologi i en korsbefruktande “kombo”.

Kostcirkel 16/9 2018: Fler kryddor!

och fler äventyr med Lennart Engstrand och Marie Widén”, en självständig fortsättning på vårens föreläsning.

Förra gången Lennart och Marie gästade Kostcirkeln blev det lapp på luckan, och flera fick besvikna vända i dörren. Nu kommer föreläsarna tillbaka med en fortsättning. Så här skrev vi förra gången:

Föreläsarna bjuder in till en läro­rik resa i färg och smak! Kryddor och kryddväxter från hela världen presenteras; deras ursprung, historiska sammanhang, utseende, smak, doft, innehåll och användning. Lennart Engstrand och Marie Widén, båda tidigare intendenter på Botaniska trädgården i Lund och författare till boken “Kryddor och kryddväxter från hela världen”, har rest världen runt och nosat runt på marknader och torg för att dokumentera all världens kryddor. Kända och okända, starka och milda, väldoftande och illaluktande. Till länder där inte ens teckenspråk räckt till för att räkna ut vad kryddan kan heta.

Söndagen den 16 september

KOSTCIRKEL

Piratensalen. kl 17.00 –18.00