Aktuella arrangemang

Nothing Found

Sorry, no posts matched your criteria

Tidigare arrangemang

[Inställt] Kostcirkel 10 december (OBS: torsdag) kl. 17-18

[Tyvärr tvingas vi ställa in denna kostcirkel pga Corona] Nobelmiddagens historia Den första utdelningen av Nobelpriset hölls 1901. Vid den efterföljande middagen deltog 113 personer. Sedan dess har priset vuxit i anseende, festligheterna har tilltagit och Nobelmiddagen omfattar numera cirka 1300 deltagare. Idag genomförs middagarna med närmast militär precision. Planeringen börjar i princip så snart […]

Kostcirkel 18 oktober 2020 kl. 17-18

Gåstraditioner i Sverige, Skåne och Lund Bland matfåglarna anses gåsen vara den som har den äldsta historien som tamfågel, domesticerad sedan 4000 år. I större delen av Sverige var den allmänt förekommande på gårdarna från medeltiden och fram till 1700-talets slut. Den skånska sedvänjan att tillaga och äta gås etablerades tidigt. Sedan Lund fått sitt […]

Årsmöte 27 januari 2020

Årsmöte 27 januari Årsmöte för Grandiosa Sällskapets verksamhetsår 2019 sker måndagen den 27 januari kl 19.00 i Stora salen, Grand Hotel. Efter årsmötesförhandlingarna vidtar måltid med vin och kaffe. Som kulmen på kvällen presenteras “Årets lundensare”. Endast för medlemmar – medtag medlemskort! Nytt årsmärke får du i entrén. Pris för måltiden: 250:-. Biljetter släpps måndag 13 januari, Grand Hotels […]

Kostcirkel 23 februari 2020

Bosse Bergenståhl, bryggare och en av grundarna av Lundabryggeriet, berättar om företaget och hur man framställer öl.

GrandSång 8 mars2020

Mer info om programmet inom kort!

Kostcirkel 4 oktober 2020 kl. 17-18

Patrik Langer från Ahlgren’s konfektyr

Grandsång 27 oktober

Stora Salen, Grand Hotel Sinnen & Sinnlighet Ända sedan antiken har man diktat om synen, hörseln, känseln, doften och smaken – de fem sinnena. Vid höstens GrandSång den 27 oktober följer vi upp traditionerna från äldsta tid och ägnar kvällen åt visor som handlar om sinnen och sinnlighet. Det bjuds sköna sommarminnen med ”maskros och […]

Kostcirkel 17 november 2019

Piratensalen 17-18 Den skånska dryckesboomen! – öl, vin, destillat och alkoholfritt Carina Olofsson Gavelin Carina driver företaget Gavelinwine och har arbetat med vin och andra drycker sedan 1997.  Hon är diplomerad  sommelier och har erfarenhet från restaurangbranschen. Certifierad masterutbildare i vin för området Languedoc-Roussillon genom Sud de France. Förra året startade hon Skånska Vinresor, där […]

Kostcirkel 15 september 2019

Piratensalen 17-18. Folke Schimanski Matens värde under krig och kris Måste du dricka kaffe av ogräs? Tvingas du avstå från både kött och fisk? Kokar du rovor om potatis inte finns? Gräver du odlingslotter i alléer? Så har folk gjort under krig – även i Sverige. Under krig och kris ökar matens värde dramatiskt. Då […]

GrandSång 10 mars, kl. 17.

Nästa GrandSång har temat “ljuva 40-tal”. Numrerade platser som vanligt. Gourmettallrik och vin ad libitum som vanligt. Endast för medlemmar.

Kostcirkel 17 mars, kl. 17.

Anna Blücher: Matens mikrober – goda, onda eller fula?

Kostcirkel 7 april, kl. 17.

Lotte Möller om Bin och människor : Om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker

Vårutflykt 29 Maj

Onsdagen den 29 maj går Vårutflykten till Torups slott, en av Nordens bäst bevarade renässansborgar.

Kostcirkel 20 oktober

Grandiosa Sällskapet firar 20-årsjubiléum 2019. Richard Tellström gästar oss med ett föredrag om ”mat och måltidsvanor för 20 år sedan.”

Kostcirkel 17 februari 2019, kl. 17.

Charlotte Erlanson-Albertsson & Johan Stenström samtalar om matens natur och måltidens kultur.

Kostcirkel 20 januari 2019. Kl. 17.

Håkan Jönsson talar om sin senaste bok, Från krog till krog. Svenskt uträtande under 700 år, som han skrivit tillsammans med kollegan Richard Tellström.

Årsmöte 28/1 2019

Årsmöte för Grandiosa Sällskapets verksamhetsår 2018 sker måndagen den 28 januari kl. 19.00, Stora salen, Grand Hotel.

Kostcirkel 18/11 2018, kl. 17–18: Klok på mat

Arne Berge, skribent med mångårig erfarenhet av att göra forskning begriplig och Susanna Bill, ingenjör, matinspiratör och receptmakare är författarna bakom kok-och kunskapsboken Klok på Mat.

Kostcirkel 21/10 2018: Från gastronomiskt U-land till världstopp

Carl Jan Granqvist – krögare, vinkännare, TV-profil och adjungerad professor i matkonst vid Norsk hotellhøgskole i Stavanger brinner för svenskt måltidskultur.

GrandSång 7/10 2018

Den 10 september släpps biljetterna till den 39:e upplagan av GrandSång!

Denna gång kör vi under temat “Blommor och bin” vilket ju antyder botanik och zoologi i en korsbefruktande “kombo”.

Kostcirkel 16/9 2018: Fler kryddor!

Fler kryddor och fler äventyr med Lennart Engstrand och Marie Widén”, en självständig fortsättning på vårens föreläsning.