Kostcirkel 21/10 2018: Från gastronomiskt U-land till världstopp

Det svenska måltidsundret:

FRÅN GASTRONOMISKT U-LAND TILL VÄRLDSTOPP

Carl Jan Granqvist – krögare, vinkännare, TV-profil och adjungerad professor i matkonst vid Norsk hotellhøgskole i Stavanger brinner för svenskt måltidskultur.

Han talar gärna om hur svensk mat och gastronomi har utvecklas de senaste decennierna  och som gjort Sverige till ett av världens absolut främsta måltidsländer. Men för inte så länge sedan kunde vårt land beskrivas som gastronomiskt underutvecklat. När vår franske importkung Karl XIV Johan anlände i början av 1800-talet mötte han ett bondfolk som åt ett obeskrivligt hopkok ur kökets enda gryta. Hundra år senare hade vi fått järnspisar, hotell och restauranger, men efter ett skakigt halvsekel av restriktioner, ransoneringar och två världskrig låg matkulturen åter i träda. Under 1960-talets högkonjunktur började intresset sakta växa, och måltiden utvecklades från ett intagande av födoämnen till en allt mer spännande upplevelse. Idag anländer läckergommar från världens alla hörn för att uppleva vårt kök. Hur kunde det gå så fort?

Söndagen den 21 oktober

KOSTCIRKEL

Piratensalen. kl 17.00 –18.00

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *