Grandiosa Sällskapets program år för år

Reservation för ev. fel och brister!

1999

4 jan. Veckans lundensare. BERTIL ROMBERG: Sam Ask.

10 jan. Kostcirkel. BERTIL ROMBERG: Mat och måltider i litteraturen.

11 jan. Veckans lundensare. GÖRAN LARSSON: Lauritz Weibull.

18 jan. Veckans lundensare. GUNNAR JARRING: Johannes Collin.

18 jan. Årsmöte. Vid Grandiosa Sällskapets första årsmöte registrerades 450 medlemmar. Stadgar antogs, styrelse tillsattes, och så vidare.
Sedan hade HÅKAN WESTLING och PATRICK MEURLING ett samtal om ordens betydelser.

24 jan. Kostcirkel. JAN-ÖJVIND SWAHN: På gille i det gamla Skåne.  

25 jan. Veckans lundensare. LARS LEANDER: Ruben Rausing.

1 febr. Veckans lundensare. JAN-ÖJVIND SWAHN: Georg Karlin.

7 febr. Kostcirkel. JAN TORSTEN AHLSTRAND: Mat och konst.

8 febr. Veckans lundensare.  BERTIL ROMBERG: Herman Nilsson-Ehle.

8 febr. Vinprovning.

15 febr. Veckans lundensare. HÅKAN STRÖMBERG: Gerhard Bendz.

21 febr. Kostcirkel. LENNART ENGSTRAND: En botanist i köket – främmande frukter.

22 febr. Kostcirkel. ANNA ALSMARK: Jadwiga P. Westrup.

1 mars Veckans lundensare. HELMER LÅNG: Fritiof Nilsson Piraten.

7 mars Kostcirkel. GÖRAN LARSSON: Historiska måltider i Lund.

8 mars Veckans lundensare. JAN TORSTEN AHLSTRAND: Ragnar Josefsson.

15 mars Veckans lundensare. GÖRAN LARSSON: Gottfrid Billing.

21 mars Kostcirkel. CARLHÅKAN LARSÉN: Mat och dryck på operascenen.

22 mars Veckans lundensare. BENGT-OLOF LANDIN: Sten Broman.

29 mars Veckans lundensare. JAN TORSTEN AHLSTRAND: Gösta Adrian-Nilsson = GAN.

5 april Veckans lundensare. HANS-UNO BENGTSSON: Knut Lundmark.

11 april Kostcirkel. RENEE VALERI: Om den goda smaken – och den andra.

12 april Veckans lundensare. JAN-ÖJVIND SWAHN: Ernst Norlind.

19 april Veckans lundensare. HANS ALFREDSON: Folke Lindh (= Spuling).

25 april Kostcirkel. Mat och dryck. Panel från Skåneländska Gastronomiska Akademien.

26 april Veckans lundensare. GUNNAR JARRING: Eric Hermelin.

3 maj Veckans lundensare. PER OLA OLSSON: Tusse Sjögren.

9 maj Kostcirkel. LOTTE MÖLLER: Om citroner.

10 maj Veckans lundensare. K. ARNE BLOM: Britt G. Hallqvist.

17 maj Veckans lundensare.  JAN  TORSTEN AHLSTRAND: Wiwen Nilsson.

24 maj Veckans lundensare.  KIM MEURLING: Pelle Holm.

31 maj Veckans lundensare.  BERTIL ROMBERG: Frans G. Bengtsson.

7  juni Veckans lundensare.  JAN  TORSTEN AHLSTRAND: Aron Borelius.

10 juni Brevtips. ANDERS ÖHMAN. Spanska viner för utflyktskorgen.

14 juni Veckans lundensare. HJÖRDIS KRISTENSON: Theodor Wåhlin.

21 juni Veckans lundensare. FREDRIK TERSMEDEN: Ingrid Persdotter.

23 aug. Veckans lundensare. BENGT-OLOF LANDIN: Gustaf Clemensson.

29 aug. Hur lät Lund? Hur låter Lund?  Paneldiskussion under  ledning av BO STRÖMSTEDT, i panelen ANDERS PALM, LISBETH LARSSON, NIKLAS  TÖRNLUND och KATARINA BERNHARDSSON.

30 aug. Veckans lundensare. K. ARNE BLOM: Britta Holmström.

1-2 sept. Botaniska trädgården. LENNART ENGSTRAND och MARIE WIDÉN: Kulinariska vandringar.

5 sept. Kostcirkel. DANIEL HJORT: Munkepunke – cocktailpoeten i Berlin.

6 sept. Veckans lundensare. HJÖRDIS KRISTENSON: Alfred Hellerström.

13 sept. Veckans lundensare. BERTIL ROMBERG: Harald Wägner.

19 sept. Kostcirkel. HÅKAN WESTLING: Lagom är bäst, sa Ivan Bratt.

20 sept. Veckans lundensare. SVANTE NORDIN: Fredrik Böök.

27 sept. Veckans lundensare. JAN MÅRTENSSON: Waldemar Bülow.

3 okt. Kostcirkel. JAN WIRÉN: Oanad föda.

4 okt. Veckans lundensare. HÅKAN WESTLING: Nils Alwall.

10 okt. GrandSång  nr 1.

11 okt. Veckans lundensare. PATRICK MEURLING: Cilla Ingvar.

17 okt. Kostcirkel. SANNA TÖRINGE: Kock-historia.

18 okt. Veckans lundensare.  HANS–UNO BENGTSSON: Torsten Gustafson.

20 okt. Vinprovning.

25 okt. Veckans lundensare. OLLE BERGMAN: Holger Crafoord.

31 okt. Kostcirkel.  LOUISE VINGE: Kokboken – manual eller lustläsning.

1 nov. Grand vernissage. Visning av Grands tolv jubileumskonstverk.

8 nov. Veckans lundensare. ANNA ALSMARK: Majken Johansson.

14  nov. Kostcirkel. OLOF JARLMAN: Mat och dryck i spexens värld.

15 nov. Veckans lundensare. PATRICK MEURLING: Bengt Lidforss.

22 nov. Veckans lundensare. ANDERS PALM: Anna Rydstedt.

27 nov. Provning.  Uarda-Akademiens årgångspunsch.

28 nov. Kostcirkeln. JAN-ÖJVIND SWAHN: Julbordet

29 nov. Veckans lundensare. GUNNAR FREDRIKSSON: Tage Erlander.

6 dec. Veckans lundensare. HÅKAN FONDELL: Lundaknaken.

13 dec. Veckans lundensare. JAN TORSTEN AHLSTRAND: Hans Westman.

20 dec. Veckans lundensare. BERTIL ROMBERG: Frank Heller.

27 dec. Veckans lundensare. TORE ERIKSSON: Stellan Sundahl.

2000

30 jan. Kostcirkeln. BIRGER BERGH: Romersk mat.

9 febr. Årsmöte. Efter föreningsangelägenheter diskuterade inför det nya årtusendet CHRISTINA ODENBERG, BOEL FLODGREN och JAN WIFSTRAND, under HÅKAN WESTLINGS ledning. JAN MÅRTENSSON utsågs till Årets Lundensare.

27 febr. Kostcirkeln. HELMER LÅNG: Piraten och maten.

12 mars Grandsång nr 2.

26 mars Kostcirkeln. CHARLOTTE ERLANSON-ALBERTSSON: Att bli mätt.

1 april Skrattafton nr 1 med JAN THYGESEN PAULSEN och GERMUND HESSLOW.

9 april Kostcirkeln. GÖRAN MOLIN: Bakterier i maten – inte bara av ondo.

7 maj Kostcirkeln. ANITA LARSSON: Det dukade bordet – om porslin, glas och bestick.

24 sept. Kostcirkeln. K. ARNE BLOM: Mord bland mästerkockar.

8 okt. Skånska Sillakademien. FOLKE FRENNHOFF om sill och BENGT- OLOF ANDERSSON, sillprovning.

15 okt. Kostcirkeln. UNO HEDMAN: Tranchera, filea och flambera.

29 okt. Kostcirkeln. KATARINA TOMASEVSKI: The rigth to food.

19 nov. Grandsång nr 3.

26 nov. Kostcirkeln. JONAS FRYKMAN: Måltiden som ritual.

2001

29  jan. Årsmöte. Paneldiskussion över ämnet ”Bibeln, Big Bang och Darwin – hur får vi ihop det?” GÖRAN BEXELL, BENGT E.Y. SVENSSON och TORBJÖRN FAGERSTRÖM. Till Årets Lundensare utsågs MARGARETA ALIN. 

11 jan. Tedans med Salongsorkestern.

28 jan. Kostcirkeln. JAN HJÄRPE: Mat och religion.

25 febr. Kostcirkeln. EJA NILSSON: Medelhavet runt – historia och matkultur. 

18 mars    Grandsång nr 4.

25 mars Kostcirkeln. LENA EKELUND: Ekologisk mat. 

22 april Kostcirkeln. HANS-UNO BENGTSSON: Den gråtande konjaken. 

Om flaskor och fysik.

12 juni Bussutflykt nr 1. NILS och LILLEMOR LEWAN: Godsen och landskapet. 

9 sept. Kostcirkeln. EVA FALCK: Besök på Tirups örtagård.   

30 sept. Kostcirkeln. BENGT W. JOHANSSON: Mat – en hjärtesak.

13 sept. Cocktailskola med LAJLA JOHANSSON från Victors Bartending  Academy. 

14 okt. Kostcirkeln. ANDERS ÖHMAN: Vinkännarens språk.

16 okt. Jakt och vilt för kvinnor. Ett samtal under ledning av MARIKA HEMMEL

21 okt. Grandsång nr 5.

28 okt.  Kostcirkeln. BILL HANSSON:  Luktsinnet – mat, vin och sex.

19 nov. Cigarrafton. Diskussion och provning under ledning av bl.a. Gun Hellsvik.

25 nov.   Kostcirkeln. NILS-ARVID BRINGEUS: Den skånska matprofilen.  

2002

29 jan. Årsmöte. ”En natt på 125:an”. SIGGE CEDERLUND läste med inlevelse det avsnitt ur Tre terminer  av Fritiof Nilsson Piraten där Herman Lange möter Sam Ask på Grand Hotel. Till Årets Lundensare utsågs KJELL-ÅKE BJÄRMING. Därutöver fick Sven-Erik Andersson ett hederspris med rätt att utdela det till valfri organisation.

11 febr. Tedans med Salongsorkestern

10 mars. Grandsång nr 6. Karnevalstema.

17 mars Kostcirkeln. HJÖRDIS KRISTENSON: Hotell – inga vanliga kåkar.

14 april Skrattafton nr 2  med JAN THYGESEN POULSEN och PETER GÄRDENFORS.

21 april Kostcirkeln. NILS-GEORG ASP: Kostcirklar och motionsslingor.

11 juni. Bussutflykt nr 2. LILLEMOR OCH NILS LEWAN: Slotten och landskapet.

8 sept. Kostcirkeln. EVA FALCK: Besök på Tirups örtagård.

22 sept. Kostcirkeln. ANDERS SALOMONSEN: Mat och kultur.

29 sept. Mozart-effekten med ARNE MELANDER, CHRISTER LILJEMARK, TONY EDÉN, CLAS-EBBE LINDHOLM och SASSE VON VULTÉE.

13 okt. Kostcirkeln. JAN-ÖJVIND SWAHN. Förförisk föda – mat och erotik.

20 okt. Grandsång nr 7. Tema kärlek.

27 okt. Kostcirkeln. RICHARD ALBIN: Defekta viner.

24 nov. Kostcirkeln. CLAES WAHLÖÖ: Krogar i Lund genom tiderna.  

1 dec. Adventsprocession genom Lund med åsna och sjungande ungdomar.

2003

15 jan. Kostcirkeln. ANDERS ÖHMAN: Att kombinera  mat och dryck.

19 jan. Kostcirkeln . PATRICK MEURLING: Hösoppa och bolmörtsvin – om hushållningen hos Falstaff, fakir, på Glädjefrid. 

Medverkande: JOSEFINA JOHANSSON och FREDRIK  TERSMEDEN.

27 jan. Årsmöte. Lund förr och nu – en orättvis jämförelse. MATS SVEGFORS, KATARINA DUNÉR och CLAES VIRDEBORN samtalar. Årets Lundensare blev EVA BOHLIN. 

9 febr. Kostcirkeln. EJA NILSSON: Skåne och Danmark – en kulinarisk resa runt Öresund.

23 febr. Mozart-effekten  Repris med ARNE MELANDER, CHRISTER  LILJEMARK, 

TONY EDÉN, CLAS-EBBE LINDHOLM och SASSE VON VULTÉE.

5 mars Barens dag.  FREDRIK LUNDEGÅRD.

16 mars Kostcirkeln. ANDERS SVENNINGSEN: ”Nu måste vi hålla fest och vara glada” – om festen som rit och symbol.

30 mars Grandsång nr 8. Tema: Grandföräldrar och barnbarn.

2 april Chokladdessertskola med KAROLIN ANDERSSON.

6 april Kostcirkeln. SIXTEN NORDSTRÖM: Tango jalousie och Nights of gladness 

– om krogmusik från förr.

10 juni Bussutflykt nr 3 med NILS och LILLEMOR LEVAN: Godsen och landskapet .

2 sept. Garden party i Botan. LENNART ENGSTRAND och MARIE WIDÉN.

16 sept. Blommor mitt i maten. En work-shop med florist JENNY STRANDH. 

28 sept. Kostcirkeln. STAFFAN LINDEBERG: Kostcirkel på stenåldern?

12 okt. Grandsång nr 9.  Tema: Skåne i mitt hjärta.

19 okt. Kostcirkeln. Tema: vatten.

  1. ELISABETH MANSÉN: Det undergörande vattnet –  ur hälsobrunnarnas historia. 2. FREDRIK LUNDEGÅRD: Vattenprovning. 

Kan man skilja en Ramlösa från en Loka?

9 nov. Skrattafton nr 3  med JAN THYGESEN POULSEN. 

Dessutom  ANDERS  SVENNINGSEN:  Humor i helgade hyddor.

23 nov. Kostcirkeln. LEIF PAULSSON: Att vara krögare i Lund.

2004

18 jan. Kostcirkeln. ARNE MELANDER: Mat och medicin.

29 jan. Årsmöte. Grythyttemästaren CARL-JAN GRANQVIST om Årets  måltidslitteratur –  ett globalt event. 

Till Årets lundensare utsågs KERSTIN och BERTIL ANDERSÉN.

29 febr. Kostcirkeln. FREDRIK TERSMEDEN: Studenternas matvanor förr och nu.

14 mars Grandsång nr 10. Tema: Evergreens – en städsegrön stund.

28 mars Kostcirkeln. JONAS LLOYD: Det lilla i det stora, det stora i det lilla

– om vikten av detaljer vid restaurangprojektering.

18 april Jazzkonsert. ANNA-MIA BARWE band.  Kommentar: GÖSTA BRUCE.

25 april Kostcirkeln. INGEGERD RÅMAN: Tema glas. Formens betydelse för matlusten.

15 juni Bussutflykt nr 4  i kulturlandskapet med LILLEMOR och NILS LEWAN.

19 sept. Kostcirkeln. MAI VON GEGERFELT och STISSE JOHNSSON: Mat och mode.

26 sept Grandsång nr 11. Tema: Örhängen och landsplågor. 

10 okt. Kostcirkeln. CURT GELIN: Ålamörker – om  ål i havet och på bordet.

28 okt Konstpresentation. PATRICK MEURLING presenterar den nya konstkatalogen.

31 okt. Kostcirkeln. EJA NILSSON: Köket på de olympiska höjderna.

21 nov. Kostcirkeln. WILLIAM MARSHALL: Hemligheten bakom världens mest uppmärksammade fest (Nobel-festen).

2005

16 jan. Kostcirkeln. LEIF ERIKSSON: Korv, mos och människor.

7 febr.   Årsmöte.  Förutom föreningsangelägennheter framträdde  sångtrion 

KATARINA MAZETTI, MARIANNE OLSSON och KERSTIN HUGOSSON 

med ett Edith Piaf-program.  

Till Årets lundensare utsågs JOHAN WESTER och ANDERS JANSSON.

13 febr. Kostcirkeln. FOLKE BOHLIN: Helan och halvan – deras historia.

13 mars Grandsång nr 12. Tema: Vackra visor och phula.

20 mars Kostcirkeln. ANNA KARLSSON: Marin miljö –  ett hotat kärleksnäste?  Om nakensnäckornas framtid.

16 april Prylfrossa. JAN BÄCKMAN: Ditt hems historia – låt föremålen berätta!

17 april Kostcirkeln. BERTIL ANDERSÉN: Mat och motion: Hoppa över desserten eller springa från notan?

12 maj Paulsson kommer, Paulsson går. KAJ VAREMAN leder en samtalsintervju mellan Grands avgående VD, pappa LEIF, och tillträdande VD, dottern MARIA, inför regimskiftet.

14 juni Utflykt nr 5 i kulturlandskapet öster om Lund med LILLEMOR och NILS LEWAN. 

6 sept. Kaffe – kan de va nåt? En liten work-shop med barista PETER FRENHOFF. 

18 sept. Kostcirkeln. GÖSTA–JOHN BREDBERG: Kulturnatten som andlig spis.

25 sept. Modevisning & Thé dansant.  MAI VON GEGERFELT och STISSE JOHNSSON.

16 okt. Grandsång nr 13. Favorit i  ännu en repris: Grand parents and Grand children.

23 okt. Kostcirkeln. HANS-UNO BENGTSSON: Hur man trollar fram läckerheter.

20 nov. Kostcirkeln. EJA NILSSON. Jul i andra länder.

27 nov. Jula songh: Advents- och julmusik från förr. Ensemble Mare Balticum.

 

2006

15 jan. Kostcirkeln. OLOF JARLMAN: Matspexare och spexarmat.

30 jan. Årsmöte. Det hölls ett samtal mellan HÅKAN WESTLING och GÖSTA JOHN BREDBERG kring Lunds förutsättningar att bli  kulturhuvudstad.  

Årets Lundensare blev HÅKAN WESTLING.

12 febr. Kostcirkeln. ERIK WEGRÆUS: Var måltiderna bättre förr?

5 mars Grandsång nr 14. Tema: Karnevalsrevy och spex.

19 mars Kostcirkeln. JOHAN HULDT: God smak – god design. Ett samtal om måltidsmiljön.

26 mars Prylfrossa. Favorit i Repris: JAN BÄCKMAN, Crafoords auktioner.

23 april Kostcirkeln. HELMER LÅNG: Sten Broman, Piraten och andra gastrosofer. 

14 juni Utflykt nr 6 i kulturlandskapet kring Lund. Årets tur med Nils och Lillemor Levan. 

22 okt. Grandsång nr 15. EU-visionsschlager – European Tour i Schlagerlandet.

19 nov. Kostcirkeln. HANS GREVELIUS: Det Saft- och Sylthistoriska Sällskapet.  

2 dec. Advents- och julmusik från förr. Ensemble Mare Balticum.

2007

14 jan. Kostcirkeln.  PER T. OHLSSON om sin nya bok “Konservkungen”.

29 jan. Årsmöte. CLAES VIRDEBORN gav ett smakprov på den show som hade premiär  en vecka senare på Athen.  Årets Lundensare: MARIANNE SÖDERBERG.

11 mars Grandsång  nr 16.  Tema: Sånger från scen och film 

22 april Kostcirkeln. LENNART ENGSTRAND och MARIE WIDÉN 

kåserade över Linné och mat.

12 juni Utflykt nr 7 i kulturlandskapet kring Lund. 

Årets tur med LILLEMOR och NILS LEVAN

9 sept. Kostcirkeln. SVE N-OLLE R. OLSSON ger en överblick av skånsk matkultur.

23 sept. Kostcirkeln.  MARGARETH WIJK guidar oss i den litterära matdjungeln.

14 okt. Kostcirkeln. JAN BORIS-MÖLLER om Hur man slaktar en helig ko. 

28 okt. Grandsång nr 17. Tema: Svensktoppar och dito -floppar

25 nov. Kostcirkeln. LARS WILKS om Konstens måltider – från relationell thaimat till El Bullis molekylärgastronomi.

2008

28 jan. Årsmöte. Förhandlingar, Årets lundensare korades. Dessutom fick vi avnjuta: “Grandios lundapoesi”. ANDERS PALM och JOHAN STENSTRÖM kåserade och duellerade . Årets lundensare: GÖSTA-JOHN BREDBERG

17 febr. Kostcirkeln. ”Målen mellan måltiderna – är det Målet?”, Etnologen MINE SYLOW PEDERSEN berättar utifrån sin forskning kring ”mellemmåltider på arbejdspladser” 

9 mars GrandSång nr 18. Stora Salen, Tema: ”VårSång”. 

13 april Kostcirkeln.”10 tankar om mat”. Fil. doktorn, etnologen och kocken HÅKAN JÖNSSON samtalar med mamma BODIL (fysikern och professorn i rehabiliterings- teknik; känd från bl.a. Fråga Lund) om mat och måltid. 

14 maj Utflykt i Botan. Vi samlades till en bildande pic-nic under LENNART ENGSTRANDS ledning. 

11 juni Kulturutflykt.  Under ledning av CECILIA NELSON besökte vi Tomarps kungsgård,  som detta år firar 10-årsjubileum.  Där fick vi en förhandsvisning av utställningen med konstnären, professorn Philip von Schantz (1928 – 98). 

12 okt. Kostcirkeln. ”Drycker och drinkare i litteraturens värld”. Docenten i litteratur- vetenskap, sångtextanalytikern från GrandSång, JOHAN STENSTRÖMbjöd på ett litterat mingel.

26 okt. Grandsång nr 19. Favorit i repris: ”Grand Parents and Grand Children”. 

Vi sjöng kollektiv duett med våra barn och barnbarn. 

16 nov. Kostcirkeln. ”Drycker och drinkare i filmens värld”. Professorn i filmvetenskap, ERIK HEDLING, tog oss med på en cineastisk pub crawl av bästa märke.

30 nov. Jula songh. Advent- och julmusik från förr, med ENSEMBLE MARE BALTICUMPuls och Impulser, festligt och finstämt med sång, basuner, slagverk och strängaspel! 

2009

18 jan. Kostcirkeln. ”Mat och dryckjom i konstens värld”. Förre chefen för Skissernas museum, JAN TORSTEN AHLSTRAND, berättade hurusom lättsinnets olika faser avporträtterats genom tiderna.

26 jan. Årsmöte. Sydsvenskans chefredaktör DANIEL SANDSTRÖM kåserade under rubriken ”Sydsvenskan – inte bara morgontidning utan även morgondagens tidning”. Årets lundensare: ANITA LARSSON.

15 febr. Kostcirkeln. ”Dansbandsdans – meny med många rätter”. Författaren och reklammannen LEIF ERIKSSON gav oss dansanta inblickar i svenska folksjälen. Med utgångspunkt i hans nya bok ” Livets band – den svenska dansbandshistorien” bjöd han på en kulturkulinarisk svängom. 

8 mars Grandsång nr 20. ”Sittande dans” – Fullsatt! Lead-singers var KATARINA BEXELIUS och STISSE JOHNSSON. För komp m.m. svarade som vanligt STIG PERSSONs eminenta GrandBand.

26 mars Portugisisk afton. Den portugisiske kocken CARLOS ARRIAGA serverade en meny. KERSTIN LAURELL kommenterade de olika rätterna och deras kulturhistoriska bakgrund. De två vinkännarna ANDERS FAGERSTRÖM och GUNNAR TÖRNQUIST ledde en vinprovning. Gitarristen António Pedro Rodrigues underhöll på klassisk gitarr. Ett samarrangemang med Grand Hotel.

1 april … … smakade vi defekta viner under ledning av kemisten och vinkännaren RICKARD ALBIN

19 april Kostcirkeln. Professorn CHARLOTTE ERLANSON-ALBERTSSON”Frosseri när det är som bäst”.

14 maj En vårlig stadsvandring i spåren av ”Skånska nationernas madavisa” under ledning av Arkivarien FREDRIK TERSMEDEN

3 juni Utflykt i kulturlandskapet. LONE MOGENSEN guidade hugade i Dalby kyrka och runt Kulturens Östarp.

6 sept. Kostcirkeln. Antikhandlare FREDRIK ZIMMERDAHL tog oss med på en minnenas odyssé bland föremål som med tiden försvunnit från våra matbord.

30 sept. Vinkällarvisning under ledning av Mr Grand himself, LEIF PAULSSON

11 okt. Kostcirkeln. ”Från Wallanders räkmacka till Jolantas julbord”. Scenografen RICKARD WIRÉN kåserade (samt intervjuades av FREDRIK TERSMEDEN) om kända filminspelningar.

25 okt. Grandsång nr 21! Temat var ”Taube” och Stora Salen var som vanligt fullspikad

15 nov.   Kostcirkeln. ”Château Ekesåkra – Skånskt vin på väg!” Vinodlarna LENA och CLAES OLSSON berättade om jakten på Skånes bästa vingård. 

29 nov. Jula Songh. Advent- och julmusik från förr, med ENSEMBLE MARE BALTICUM.  Detta var ett samarrangemang mellan Grand Hotel, Musik i Syd och Grandiosa Sällskapet. 

2010 

17 jan. Kostcirkeln. ”Allegro al Dente”. Operasångerskan MARIEKE WIKESJÖ kåserade om mat och operasångare. 

1 febr. Årsmöte. Karnevalsgeneraler skröt och skrönade:  PEHR ANDERSSON (-86),  CLAES VIRDEBORN (-90), PONTUS BODELSON (-94), CHRISTIAN GODDEN (-98), MATS NILSSON (-02) och ERIK NEPPELBERG (-10).  Årets Lundensare: NIKLAS TÖRNLUND

7 febr. Kostcirkeln.  Den världsberömde konditor- och bagarmästaren JAN HEDH berättade om allt från att blåsa socker till att baka bröd så det känns.

7 mars Grandsång nr 22! Denna gång var temat ”Karneval!” och para-premiär för 2010 års Karnevalsmelodi. Folkligt – Festligt – Fullsatt!
11 april Kostcirkeln. Arkeologen DANIEL SERRA har mat som specialitet, och har bland annat skrivit en bok om medeltida matkultur.  Den presenterade han för oss  – och vi lyssnade gärna! 

26 maj PicNic i ”Täppan”. Vi mötte våren i ”Täppan”, ett av Lunds koloniområden. Efter visning av Täppan intogs en härlig Grand Picnic i ”Rotundan”.

6 juni GRAND NATIONAL. Firade nationaldagen med svensk delikatesstallrik till tonerna av klassiska svenska visor. Ett samarrangemang Grand Hotel/ Grandiosa Sällskapet.

5 sept. Kostcirkeln. ”Om tillsatser och livsmedelshantering –  vad är rimligt att utesluta av  konserveringsmedel och livsmedelsmake-up?” Professorn i livsmedelsteknik, EVA TORNBERG redde ut begreppen. 

10 okt. Kostcirkeln. ERIK PEPER presenterade Ostronakademien, som bildades 4 september 2004 i Grebbestad. 

24 okt. Grandsång nr 23! Tema ”Hela världen sjunger” eftersom det var FN-dagen. Vi sjöng oss runt ”de länder som föreställa världen”.

14 nov. Kostcirkeln. ”Låt dig förföras av det japanska köket”. Gastrosofen och Japan- kännaren LENA ZACHRISSON talade om hur man bäst njuter av japansk kokkonst och måltidskultur.

28 nov. JulaSongh. Advents-och julmusik från förr. Julkonsert med ENSEMBLE MARE BALTICUM

2011

16 jan. Kostcirkeln. ”Bordskonversation i konsten  – vad pratar dom om?” 

Vad pratar figurerna i en tavla om?  Konstnären, kreatören, koreografen  GUNILLA LERVIK CUTILEIRO kåserar och reflekterade kring bordssamtal i konstverk  – från Bosch till van Gogh. 

31 jan. Årsmöte. Förhandlingar och omval. ”Årets lundensare” tilldelades universitets- styrelsens ordförande ALLAN LARSSON. Valet var unikt, då det var första gången man utsåg en person som inte är bosatt i Lund. Dock har han i högsta grad bidragit till att tydliggöra stadens betydelse genom att sätta Lund på den internationella kartan.

27 febr.  Kostcirkel. ”Det näst bästa – mat på TV”. TV-mannen och regissören ANDERS LENHOFF (som producerat bl.a. Tina Nordströms matprogram) berättar och kåserar. 

13 mars  GrandSång nr 24!! Denna gång var temat ”Musikaler och Operetter”. Golvet gungade och taket tycktes lyfta – ånyo!! 

27 mars Kostcirkel. ”Mat i musiken”. Programpresentatören från Malmö Symfoniorkester, kompositören GUNNAR JANSSON kåserade om musik med gastronomiska förtecken. 

17 april Kostcirkel. ”Med näsan och smaken som hantverk” . Vår välkända sommelière, lundatösen MISCHA BILLING – numera bl.a. lektor vid  Grythytte Akademi – tog oss med på upptäcksfärd i vinets värld.  

25 maj Vårutflykt Guidning i Nya Stadsparken. 

11 sept. Kostcirkel. Vår egen lundapoet NIKLAS TÖRNLUND – Årets lundensare 2010 – gav en exposé över ”Mat i poesin

9 okt. Kostcirkel.  Den småländske kulturikonen STEN JANÉR – med förflutet inom bl.a. Lunds spexvärld – kåserade under titeln ”Vårt kulinariska kulturarv”. 

16 okt. GrandSång nr 25!!  Jubileumstemat var  ”GrandSång”  – vi sjöng de mest populära och applådknipande sångerna sedan starten 1999.  Succé!

13 nov. Kostcirkel.  Professorn i kariologi (läran om hål i tänderna) DAN ERICSON talade om kosthållning och tandhygien. ”Äta Ni, Laga Vi – En odontologisk program- förklaring”.

27 nov. Jula Songh Advents-och julmusik från förr. En unik julkonsert med Ensemble Mare BalticumEn samarrangemang av Musik i Syd, Föreningen Gamla Lund, Grand Hotel och Grandiosa Sällskapet.

2012

15 jan. Kostcirkel.  DAVID LINDEGREN, passionerad köttbonde från Sinarpsdalen (Hallandsås) berättade om sin fascinerande väg från jobb som miljöstrateg i sta’n till uppfödare av Rödkullakossor, från asfaltbarn till landsbygdsambassadör

31 jan. Årsmöte. Sedvanliga förhandlingar med omval. Som ”Årets lundensare” hyllades MÅNS ZELMERLÖW

26 febr. Kostcirkel. Favorit i repris: ”Låt dig förföras av japansk mat och matkultur”. Japankännaren LENA ZACHRISSON berättade om hur man bäst njuter av japansk kokkonst. 

4 mars GrandSång nr 26!!  Temat var ”Vår tids visor och sånger”.  Alf Hambe,  Olle Adolphson,  Skogman och Berghagen, bland andra!!

25 mars Kostcirkel.  Återbördad från Linköpings stift talade Biskop emeritus MARTIN LIND över ämnet ”Vad gör vi i Gastronomiska Akademien?”

15 april Kostcirkel. ”Maten, människan och myten”. Matingenjören, entreprenören och TV- profilen JAN BORIS–MÖLLER kåserade och spred gastrosofisk visdom. 

30 maj Vårutflykt till Alnarp. Ciceron och honorary Guide: Prof em. ROLF LARSEN

9 sept. Kostcirkel. ”Mat och klimat i en varmare värld” Hur klimatförändringarna kan komma att påverka våra matvanor berättade Professor LENNAR OLSSON från Centre of Sustainable Studies vid Lunds universitet

7 okt. Kostcirkel. ”Äpplen och äppelodling”. GLORIA NORDLUND från ”Glorias Äppelgårdar” berättade och lät oss prova!

14 okt. GrandSång nr 27!! ”Grand parents and Grand children”. Favorit i repris i repris!  För fjärde gången sjöng vi ut i barn- och ungdomsvisor. 

11 nov. Kostcirkel.  ”Äter poeter?” Författaren, poesiforskaren och Tranströmer-experten NIKLAS SCHIÖLER, kåserade kring sin nya bok ”POÄTER”

2013

13 jan. Kostcirkel  Om Lunds Universitets kokbok kåserade professorn i litteraturvetenskap, JOHAN STENSTRÖM 25 mars

29 jan. Årsmöte.  Som Årets lundensare hyllades arkitekten bakom Domkyrkoforum, CARMEN IZQUIERDO

3 mars GrandSång. Temat var ”Bords- och dryckesvisor”

17 mars Kostcirkel. ”Alsace – Grandiosa Grand Cru och Gruffande Grannar”. Professorn i kemiteknink vid LTH, PER WARFVINGE, kåserade om goda viner. 

14 april Kostcirkel. ” Mat, molekyler och människor: konsten att njuta av god kemi ”. Professorn i organisk kemi, sommarprataren ULF ELLERVIK, kåserade.

29 maj Vårutflykt. Historiska museet samt grillkväll på Bantorget 

8 sept. Kostcirkel. ”Vin åt huvudet. När druvor transsubstantieras till en sång”. ANDERS FAGERSTRÖM, vinskribent i Sydsvenskan, lundabo och hedonist, delade med sig av sina vinupplevelser.

6 okt. Kostcirkel.”Sången och ordet om glädjen kring bordet.”. Professorn i litteraturvetenskap, JOHAN STENSTRÖM, kåserade kring bordsvisor.

13 okt. GrandSång. ”Kärlek på vinst och förlust”

17 nov. Kostcirkel. ”Välkomst- och tacktal– Varför och hur?” HANS GREVELIUS

2014

19 jan. Kostcirkel. ”Mat och dryck i operans värld” S OLA THULIN

27 jan. Årsmöte. ”Det kanske var inte bättre förr – men det blir!” Karnevalsgeneralerna em. PONTUS BODELSON, och ERIK NEPPELBERG samt tillträdande generalen FANNY RAMEL berättade, visionerade och skröt i kapp. Som Årets lundensare hyllades Sveriges första kvinnliga ärkebiskop, ANTJE JACKELÉN.

16 febr. Kostcirkel. “Som gäst hos araberna – ritualer, rollspel och rågade fat”.  Docenten i semitiska språk,  BENGT KNUTSSON kåserade.

16 mars GrandSång. “C-a-r-n-e-v-a-l!”. Folkligt – Festligt – Fullsatt!

23 mars Kostcirkel. “La cucina romana”. ESKIL FAGERSTRÖM, journalist på Sydsvenskan, kåserade kring det italienska köket.

7 sept. Kostcirkel. Författaren REIDAR JÖNSSON (”Mitt liv som hund”) berättade om
att vara Oscarsnominerad författare.

12 oktober GrandSång nr 31. Temat denna gång var ”Så göra vi – sånger om yrken och sysselsättningar”

19 oktober Kostcirkel. Författaren och journalisten JENNY DAMBERG berättade om de moderna favoriträtternas okända historia med utgångspunkt i hennes bok ”Nu äter vi”. 

16 nov. Kostcirkel. ”Gåsaliv – från kläckning till festbord”. BJÖRN OLSSON, ägare till familjeföretaget Viking Fågel, berättade om gåsens väg från framodling till avnjutning

2015

18 januari GRANDIOS CIRKEL. ”Lund på spåren”. Läntmäterichefen i Lund, Jonas Andréasson, gjorde historiska nedslag i hur järnvägen påverkat stadsutvecklingen.

27 januari ÅRSMÖTE. Professorn i franska vid Lunds Universitet, Björn Larsson hyllades som ”Årets lundensare” för sin framgångsrika vetenskapliga och populärvetenskapliga verksamhet såväl på den inhemska som på den internationella arenan. Han fick sedan bevisa sin
värdighet genom att ge en uppskattad föreläsning över ämnet ”Vad är det för mening med skön litteratur? Om konsten att fantisera sant.”

15 februari KOSTCIRKEL. “Måltidens paradoxer.” Universitetslektorn i sociologi Terese Anving berättade om hur måltiden kan bli en katalysator i familjelivet.

15 mars GRANDSÅNG NUMMER 32. Temat var denna gång ”Sol, vind och vatten”.

22 mars KOSTCIRKEL. ”Mat och livsstil som cancerskydd”, presenterades av förläggaren, med. lic. Kerstin Hultén.

26 april KOSTCIRKEL. ”Tema: Öl!” Hemmabryggaren, m.m. Simon Jäger med dryga tusen provade ölsorter i bagaget bevisade att han är en sann och kunnig ölentusiast.

24 maj VÅRUTFLYKT. Utflykten gick till Skarhults slott och den mycket uppmärksammade utställningen ”Den dolda kvinnomakten och barnen”.

6 september KOSTCIRKEL. Marie Palomaki kåserade om den amerikanska kocken och kokboksförfattaren Julia Child

11 oktober GRANDSÅNG nr 33. Denna gång handlade det om en regelrätt ”Oktoberfest” med den gästande oompah-oompah-orkestern Rupert Knödl und seine original GulaschBaronen.

18 oktober KOSTCIRKEL ”LIV, den svåra konsten att leva – kemin bakom liv och död.” Professorn i organisk kemi vid LTH, Ulf Ellervik, delade med sig av sina kunskaper.

15 november KOSTCIRKEL. Författaren Sanna Töringe talade inlevelsefullt om Syditaliens käk och skafferi.

2016

17 januari GRANDIOS CIRKEL. ”VÅRstad”. Stadsträdgårdsmästaren i Lund, Karl-Oscar Seth, talade om sina visioner för Lund men också om stadens största fest på Siste April i Stadsparken.

25 januari ÅRSMÖTE. Utmärkelsen ”Årets lundensare” fick för första gången under sin 17-åriga historia en gastronomisk anknytning genom att delas mellan de två välkända matprofilerna Thomas Drejing och Mischa Billing. Thomas Drejing bidrog också till underhållningen med ett föredrag om ”Att förmedla en måltid”, där han fick hjälp av Mischa Billing, uppkopplad via nätet.

21 februari KOSTCIRKEL. Författaren Sanna Töringe, talade inspirerande om ”Syditaliens kök och skafferi” inför fylld sal.

13 mars GRANDSÅNG NUMMER 34. Temat var denna gång ”Liv och rörelse(r)”.

3 april KOSTCIRKEL. Universitetslektorn, docenten i måltidskunskap, Richard Tellström, talade över temat ”Semlor, dillkött och brännvinsbord”.

24 april KOSTCIRKEL. ”Mat och makt – ett Strindbergstema” presenterades ytterst sakkunnigt av litteraturprofessorn emerita Louise Vinge.

1 juni VÅRUTFLYKT. Utflykten gick denna gång till Köpenhamn och Assistens Kirkegård, där journalisten och
Köpenhamnsflanören Carl Johan Evander fungerade som en kunnig ciceron.

11 september KOSTCIRKEL. Annika Grälls talade över det spännande temat ”Käka syrsor, kittlar dödsskönt i kistan”.

9 oktober GRANDSÅNG nr 35. Denna gång handlade det om ”Goda årgångar”, där såväl viner som artister och
minnesvärda tidsepoker var representerade.

16 oktober KOSTCIRKEL. Den flerfaldigt prisbelönta baristan från ”Love Coffee Roasters” på Klostergatan, Daniel Remheden, talade passionerat om kaffe och kaffedrickande.

13 november GRANDIOS CIRKEL. ”Ordensvärlden i Sverige, hemligt eller inte, fostrande?” presenterades av den i ämnet mycket initierade Bo Olsén.

2017

15 januari KOSTCIRKEL. ”Vinets väg”. Lundakrögaren Johan Rundberg gav oss en inblick i den globala vinhandeln och dess villkor och serverade dessutom egna vintips.

23 januari ÅRSMÖTE. Utmärkelsen ”Årets lundensare” gick denna gång till museichefen på Historiska museet, Per Karsten, vars insatser för att bevara biskopen Peder Winstrups kvarlevor för tvärvetenskaplig forskning är vida kända, och vars TV-inspelning om Winstrup har setts
av över 450 miljoner tittare världen över. Per Karsten kåserade sedan över temat ”Biskop Winstrup – grandios festfixare”.

19 februari KOSTCIRKEL. Professorn i teknisk vattenresurslära på LTH, Kenneth M. Persson talade under rubriken ”Gott dricksvatten” om hur vi bör använda jordens begränsade vattenresurser på bästa sätt.

12 mars GRANDSÅNG NUMMER 36. Med anledning av Lunds universitets 350-årsjubileum valdes temat ”LundaJubel”.

26 mars KOSTCIRKEL. Professorn i Livsmedelsteknik, Eva Tornberg, talade över temat ”Köttets lusta – eller hur man får biffen mör”.

23 april KOSTCIRKEL. Anna Billing, som startat det prisbelönta projektet ”Resurskocken” berättade om hur man reducerar matsvinnet genom att ändra rutinerna i butiken, om hur vi handlar och om hur vi tror vi handlar.

31 maj VÅRUTFLYKT. Målet för utflykten var i år Jordberga slott och Tullstorpsstenen på Österlen.

10 september KOSTCIRKEL. Vår egen styrelseledamot, litteraturprofessorn Johan Stenström, beskrev vinet i några litterära klassiker under rubriken ”Ordet och vinet”.

8 oktober GRANDSÅNG 37. Allsångssuccén som alltid fyller Stora Salen på Grand hade temat ”Langs kysten”, vilket innebar ett stort antal musikaliska tilläggningar från norra Bohuslän till Norrlandskusten med landstigning även i Danmark och Finland.

22 oktober KOSTCIRKEL. Professorn i gynekologi och obstretrik, Nils-Otto Sjöberg, som skrivit boken ”Sagan om ägget” kring sin egen imponerande äggsamling, talade medryckande om äggets kultur-, religions- och konsthistoria och om egen forskning kring det mänskliga ägget.

19 november KOSTCIRKEL. Under rubriken ”Vet du vad du stoppar i dig?” talade nutritionistdocenten Emily Sonestedt om hur man bör tänka när man står i affären för att handla mat.

2018

21 januari KOSTCIRKEL. Marie Widén och Lennart Engstrand, bägge tidigare chefer för Botaniska Trädgården berättade om ”Kryddor och kryddväxter från hela världen”. Ämnet var så populärt att vi för första gången tvingades avvisa publik, även egna medlemmar.

29 januari ÅRSMÖTE. Utmärkelsen ”Årets lundensare” gick denna gång till chefen på Skissernas museum, Patrick Amsellem, för hans föredömliga och framgångsrika sätt att förvalta och vidareutveckla muséet , vilket i hög grad bidragit till att ge Lund en plats på den nationella och internationella konstkartan.

18 februari KOSTCIRKEL. Ämnet ”Italienarna och maten” presenterades av Kristina Kappelin,

4 mars GRANDSÅNG NUMMER 38. 2018 har varit Karnevalsår i Lund, varför temat ”Karneval” var givet även för denna GrandSång.

18 mars KOSTCIRKEL. Frågan ”Varför har vi aldrig velat äta allt?” besvarades av journalisten och författaren Daniel Rydén.

22 april KOSTCIRKEL. Vår lundensiska franskkännande docent, författare, m.m. Margareth Wijk kåserade lärorikt över ämnet ”Vad är vett och etikett”.

30 maj VÅRUTFLYKT. Resan gick denna gång till Köpenhamn och stadens nyare delar med mycket sakkunnig guidning av tidigare kulturchefen på Sydsvenskan, Staffan Söderberg.

16 september KOSTCIRKEL. Årets första föreläsare, Marie Widén och Lennart Engstrand återkom, nu med ämnet ”Ännu flera kryddor”.

7 oktober GRANDSÅNG nr 39. Allsångssuccén kretsade kring temat ”Blommor och bin”, vilket visade sig blomma ut i en uppskattad ”kombo” mellan botanik och zoologi.

21 oktober KOSTCIRKEL. Ännu en stor publikdragare gästade oss, nämligen krögaren, vinkännaren, matexperten Carl-Jan Granqvist, som valt ämnet ”Från gastronomiskt U-land till världstopp”.

18 november KOSTCIRKEL. Arne Berge med mångårig erfarenhet av att göra forskning begriplig och Susanna Bill, Ingenjör, matinspiratör och receptmakare har tillsammans skrivit boken ”Klok på mat”, en titel som man också valt som ämne för dagens föredag.

2019

20 januari KOSTCIRKEL. Etnologen Håkan Jönsson med ett förflutet som kock, bland annat i köket på Grand talade om sin senaste bok Från krog till krog. Svenskt uteätande under 700 år, som han skrivit tillsammans med kollegan Richard Tellström

28 januari ÅRSMÖTE. Avgående ordförande Stig Persson avtackades under grandiosa ovationer efter 18 år på
posten. Även räntmästaren Christer Smith avtackades efter många års skötsel av föreningens ekonomi. Nyvalde ordföranden Johan Stenström uttalade ett stort och varmt tack till båda för det utomordentliga och oegennyttiga arbete som de
genom åren utfört. Utmärkelsen ”Årets lundensare” gick detta år till Sofia Söderberg, namnkunnig
körledare i Lund och annorstädes.

17 februari Kostcirkel. Professorn Charlotte Erlanson-Albertsson samtalade med Johan Stenström om ”Matens natur och måltidens kultur”.

10 marsGrandSång nr 40. Temat för den fyrtionde grandsången var ”Ljuva Fyrtiotal”.

17 mars Kostcirkel. Anna Blücher, livsmedels–mikrobiolog vid Linnéuniversitetet, föreläste över ämnet ”Matens mikrober – goda, onda eller fula?”

7 april Kostcirkel. Lotte Möller, engagerad Lundabo, författare och kulturskribent föreläste om biodling med utgångspunkt från sin senaste bok Bin och människor.

31 maj. Vårutflykt. Målet för utflykten var i år Torups slott och statarmuseum. Då Bantorget även i år var utsatt för ombyggnadsarbete utgick den sedvanliga grillfesten.

15 september Kostcirkel. Folke Schimanski, mångkunnig och välkänd journalist, talade över ämnet ”Matens värde under krig och kris”

20 oktober Kostcirkel. 20årsfirandet manifesterades när måltidsforskaren Richard Tellström, talade om ”Mat och måltidsvanor för 20 år sedan”.

27 oktoberGrandSång nr 41. ”Sinnen och sinnlighet” var temat.

17 november Kostcirkel. Under rubriken ”Den skånska dryckesboomen – öl vin, destillat och alkoholfritt” talade sommerliern och skribenten Carina Olofsson Gavelin om den stora variation av drycker som Skåne numera kan erbjuda.

2020

År 2020 kom i hög grad att präglas av pandemin. Från och med mitten av mars stod det klart att covid-19 hade fått fäste i Sverige. Alla sociala aktiviteter upphörde i ett slag.

23 februari Kostcirkel Föreläsning av Bosse Bergenståhl om konsten att brygga öl.

8 mars GrandSång nr 42. Temat för vårterminens GrandSång var ”Våra fem sinnen”.

13 september Kostcirkel. Patrik Langer från Ahlgrens konfektyr. Lena Sjölin och Petter Lönegård samtalade med honom om trender och traditioner inom choklad och konfektyr. Sessionen avslutades med chokladprovning.

18 oktober Kostcirkel. Fredrik Tersmeden föreläste om svenska gåstraditioner och kunde åberopa ett dokument
om en gåsmiddag som härrör från en av hans egna anfäder.

2021

Liksom år 2020 kom verksamheten för 2021 i hög grad att präglas av pandemin. Sedvanligt program med GrandSång i mars och oktober kunde inte genomföras, inte heller vårens kostcirklar. I september – när smittspridningen hade gått in i en lugnare fas – kunde årsmötet hållas. Tre kostcirklar arrangerades under hösten, men med högst 80 personer i publiken. Medlemmarna kunde en vecka i förväg hämta ut en biljett i Grands reception.

12 september KOSTCIRKEL. Mattias Tönnesson från Purity Distillery i Ellinge föreläste om hur det gick till när företagets Vodka 51 utnämndes till The best Vodka in the World och när Navy Strength Organic Gin utsågs till The World’s Best Tasting Gin.

17 oktober KOSTCIRKEL. Fabergés kejserliga juveler. Antik- och juvelexperten Jan Mikael Erkinantti berättade bland annat om de mytomspunna ryska kejserliga påskäggen och deras historia från 1880-talet fram till våra dagar.

14 november KOSTCIRKEL Inget är hetare än Chili från Skåne Sakura Kristina Holmqvist berättade om framgången med familjeföretaget Skånsk Chili i Asmundtorp utanför Landskrona.

2022