Kostcirkel 17 mars, kl. 17.

Anna Blücher: Matens mikrober – goda, onda eller fula?

Piratensalen, kl. 17-18.

Anna Blücher är Lundensare i förskingringen, livsmedels-mikrobiolog och lektor vid Linnéuniversitet i Kalmar. Anna fick nyligen mottaga Smålands & Ölands Gastronomiska Akademis Stora pris 1918 med motiveringen ”För att vara en inspirerande kunskapsresurs för studenter vid Linnéuniversitet samt för företag, media och institutioner. Hon har förmågan att koppla ihop akademisk vetenskap med praktisk verklighet.”
Inför föredraget skriver Anna: Länge har man tänkt på mikroorganismer som huvudsakligen otrevliga typer som vi måste skydda oss emot. Men kunskapen om den stora positiva betydelsen de har på vår hälsa växer. Här presenteras både de som är bra och de som kan ställa till bekymmer för oss. Här är svaren på frågorna med vetenskapen som grund.
De onda – de som kan göra oss sjuka. Finns det mat vi ska undvika? Hur ska vi hantera maten för att slippa bli sjuka? Törs man verkligen äta mat som passerat ”bäst före”-datum?

De fula – Vad har livsmedelsföretagen gjort för att få köttbullar att hålla sig i en månad och baka bröd som inte möglar på flera  veckor? Är det otrevliga tillsatser?

De goda – Fermenterade livsmedel, probiotika och prebiotika – vad är det egentligen och hur
påverkar det vår tarmflora? Ska vi köpa dyra kosttillskott med probiotika eller räcker det med att vi äter vår A-fil och vårt surdegsbröd? Det talas allt mer om prebiotika – hur kan det fungera?